Огромният златодобивен  сектор на Русия търси нови начини да продава 

...
Огромният златодобивен  сектор на Русия търси нови начини да продава 
Коментари Харесай

Русия сътворява свой златен стандарт

Огромният златодобивен  бранш на Русия търси нови способи да продава  скъпоценния  метал, тъй като западните наказания прекъснаха обичайните канали за експорта му. Анализатори на сектора пък заговориха за желанията на Кремъл да обвърже цената на рублата със златото в нещо като районен златен стандарт. Започнаха и мненията за   следствията от сходен акт върху международната финансова архитектура.

Пазарите на Съединени американски щати и Европа са затворени за съветското злато поради възбраната за търговията на метала, създаден след въведените санкции против Москва, а някои рафинерии даже отхвърлят да претопяват остарели кюлчета.

Санкциите  поставиха  в затруднено състояние руснаците, които създават 340 тона злато годишно на стойност към 20 милиарда щ. $. Банките, които не попадат под глобите и биха могли да поемат пласмента на сходни размери, се броят на пръсти. Това конкретизиране е значимо, тъй като преди две години Москва позволи на златните мини да изнасят непосредствено суровината, само че все пак множеството производители към момента избират да продават чрез банковата инфраструктура. 

Новата действителност може да промени старите привички.

Най-интригуващо е решението на " Банк России " да купува един грам злато за 5000 рубли.

На 25 март съветската централна банка, която до края на 2019 година беше най-големият държавен покупател на жълтия метал, разгласи, че стартира още веднъж да " пазари " злато, само че на закрепена цена от 5000 рубли за грам или 1880 щ. $ за тройунция. Тази цена е много под интернационалните котировки, които на 6 април сутринта бяха 1921 $ за тройунция с незабавна доставка.

И още едно значимо изобретение има: съветското държавно управление анулира Данък добавена стойност върху " златните " покупки на дребно - от дълго време дискутиран ход, чието използване бе ускорено около военните дейности в Украйна. Този ход би трябвало да насърчи руснаците да обръщат рублите си в злато, а не в долари или евро.

" Оформя се  съветски златен стандарт, тъй като металът се монетизира непосредствено от съветското държавно управление и  от централната  банка на страната, като банкерите дефинират обменния курс на златото към рублата като закрепена цена за Кремъл ". Такъв  прочит на протичащото се прави Крис Пауъл - ковчежник и секретар на GATA (Комитет за противопоставяне на златните картели). Той припомня, че до 15 август 1972 година, когато Съединени американски щати го анулират, интернационалният златен стандарт си е съществувал и е бил прилаган. И по тази причина съветското решение може да се счита за първата стъпка към възобновяване му, счита Пауъл. Според него точно тези ограничения са подкрепили съветската валута и са повишили цената й в последно време: от 139 рубли за един щ. $ на 7 март, до 83.71 рубли за $ на 6 април сутринта.

Според специалиста, глобите няма да имат резултат върху съветския търговски златен продан. Причината е, че при двустранните  контракти финансовите рестрикции, оповестени от  Съединени американски щати и от Европейския съюз, са неадекватни. И сочи за образец Венецуела. Тя е съумяла да оцелее при трансформациите на $, тъй като е търгувала златото си в двустранен продан с " Дойче банк, който останал непокътнат от глобите на Белия дом.

Русия е вторият по величина в света производител на злато - с 9.5% дял в световното предложение, след Китай - с 10.6%, и преди Австралия - с 9.4%, Съединени американски щати - с 5.5%, Канада - 4.9% и... всички останали, които оферират " оставащите " 60.1 %.

" С предлагането си да купува злато от съветските банки по  закрепен курс от 5000 рубли за един грам метал, " Банк России " обвързва по едно и също време съветската валута със златото, и защото то се търгува в зелени пари, образува " ценови под " на рублата към $ ". Това е заключението на магистъра по стопанска система Ронан Манли - капиталов специалист и анализатор на скъпоценни метали от  основания в Сингапур дилър BullionStar. 

Манли сочи,  че когато на 25 март съветските централни банкери са обявили  " златния фиксинг ", съветската парична единица се е разменяла срещу   100 рубли за един $ (грубо), само че от този момент е поскъпнала до диапазона 80-85 рубли за $. Причините,според него, са че на интернационалните пазари златото се е търгувало за към 62 $ за грам, което е еквивалентно на около  80.5 рубли за $. В резултат, пазарните играчи и участниците в арбитражни покупко-продажби са качили курса на съветската валута. 

Какво следва оттук насетне? Рублата към този момент има закрепена минимална цена към зелените пари през златото. Металът обаче също е значим фактор, тъй като 5000 рубли за един грам са 155 500 рубли за тройунция. Или, при курс към 80 рубли за $, една тройунция би коствала 1940 $.

Какво значи всичко това за горивата?

Русия е най-големият  международен експортьор на природен газ и трети по величина продавач на недопечен нефт. Руският президент Владимир Путин към този момент изиска от задграничните клиенти да заплащат за полученото синьо гориво в рубли, а това  автоматизирано обвързва цената на газа и  със златните котировки.

Същото може да се случи и с петрола. Още повече, Кремъл към този момент загатна, че схемата за газови плащания в рубли е единствено " първообраз ", чието приложение  може да се трансферира и върху останалите продукти, които  страната изнася. С други думи, може да се стигне до непосредствено разплащане със злато против първични материали. 

Какъв ще е резултатът върху рублата и останалите валути?

Фиксирането на цената на съветските пари към златото към този момент стабилизира и ускори рублата. Плащания в съветски пари за нефт и газ ще им обезпечат спомагателна поддръжка. А всяка директна подмяна на злато против нефт ще усили притока на задгранични  скъпоценни активи  в съветските валутни запаси, което може да ускори салдото на " Банк России " и оттова - да поддържа и рублата.

Глобалният паричен пейзаж също се трансформира бързо и централните банки по света сигурно си вземат записка. Западните наказания по заледяване на към 60% от съветските задгранични запаси демонстрират, че частното право на благосъстоятелност върху тях се подценява от задграничните институции и златото в хранилищата на " Бенк ъф Инглънд " и на клона на Федералния запас в Ню Йорк е застрашено от конфискация.

Правителствата и централните банки отвън западния блок наблюдават с голям интерес съветските ограничения под графата " Рубли към злато " и " Суровини против рубли " и като нищо могат да последват съветския образец. Още повече, че като изключим Съединени американски щати, всички огромни производители на нефт и природен газ - Иран, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Катар и Китай - сигурно ще изискат валутите им също да завоюват от новия мултипаричен ред и задаващото се унищожаване на доларовия монопол. 

Поуки и последици

Манли акцентира, че е прекомерно рано да се предвижда по какъв начин тъкмо ще бъде обиден американския $ от сегашните събития, само че той сигурно ще излезе от тях по-слаб и с по-малко въздействие.

Експертът показва също, че приказките за фиктивен златен стандарт за рублата са прибързани, само че сигурно " Банк России " обмисла сходен акт. Това е парадигма, която западните медии към момента не са " захапали ". Но когато плочките на доминото паднат, тези събития ще отекнат по друг метод: растящо търсене на физическо злато, срив на пазара на златни договори, нараснали златни котировки, загърбване на зелените пари, активизиране на двустранната търговия на първични материали сред разрастващите се страни в разнообразни от щатския $ валути...
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР